Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

V Krušovciach sa oslavovalo

2aaaNa tento rok pripadlo obci Krušovce jedno významné jubileum. Je tomu už 770 rokov čo sa táto obec spomína v listine kráľa Bela IV. V tejto súvislosti obecný úrad pripravil na 9., 10. a 11. septembrový deň množstvo sprievodných kultúrno-spoločenských a športových podujatí. Išlo navyše o tzv. hodový víkend, takže tieto akcie mohlo zhliadnuť aj viacero príležitostných návštevníkov. Už v piatok sa v kinosále kultúrneho domu konalo Slávnostné obecné zastupiteľstvo.Pozvanie starostu obce Ivana Hubinského prijalo veľa hostí. Napríklad aj predseda Nitrianského samospravného kraja doc. Milan Belica si vo svojom nabitom programe našiel čas, aby prišiel a prihovoril sa všetkým prítomným. Nechýbali ani riaditelia rôznych inštitúcií a starostovia okolitých obcí, i niektorí poslanci NSK a mnohí ďalší. Na zastupiteľstve sa okrem iného odovzdávali ďakovné listy a ceny starostu obce. Asi len málo obcí sa môže popýšiť tým, že cenu starostu obce môžu odovzdať poslednému žijúcemu potomkovi rodu Fosterovcov, ako tomu bolo práve v Krušovciach. O koho to vlastne išlo? O Pétera Nemeshegyiho, kňaza, mnícha žijúceho v Budapešti, ktorý ešte aj po osemdesiatke prednáša na univerzite. Pochodil hodný kus sveta a nerobilo mu žiadne problémy prihovoriť sa viacerými jazykmi, ani napr. po japonsky. Zaujímavosťou je aj to, že jeho praprababka dala postaviť kaplnku v Krušovciach. Po odovzdávaní cien a ukončení zastupiteľstva dostali priestor deti zo ZŠ s MŠ v Krušovciach, aby hosťom predviedli bohatý kultúrny program, ktorý pripravili so svojimi pedagógmi.

3aaaSobota patrila už viac-menej športu. Od deviatej hodine dopoludnia si svoje cyklistické zručnosti zmerali deti zo základnej i materskej školy. Išlo v poradí už o 8.roč Krušovskej tisícky - súťaže na horských bicykloch. Deti sa naozaj snažili, veď hlavnou cenou bol horský bicykel. Nemenej úsilia vynaložili aj dospelí a dorasteneckí hráči TJ Slovanu Krušovce, ktorí v popoludňajších hodinách nastúpili vo futbalových dueloch proti Urminciam. Večer, ale hlavne noc už patrila len a len hudbe, spevu, zábave a tancu. Lákadlom hodovej zábavy bol známy spevák z televízneho, možno už aj pozabudnutého programu Repete, Robo Kazík. Dobre mu to spievalo, možno by povedal moderátor jednej televíznej relácie.

V nedeľu predpoludním vystúpil so svojim programom cirkevný spevácky zbor Nádej v rímskokatolíckom kostole Narodenia Panny Márie. O hodinu neskôr sa v ňom konala aj Ďakovná bohoslužba pri príležitosti týchto osláv. Po nej sa odhaľovali pamätné tabule na pomníku padlých hrdinov v 1. svetovej vojne na cintoríne v Krušovciach. S určitosťou však možno povedať, že zlatým klincom osláv, bolo otvorenie pamätnej izby kardinála Alexandra Rudnaya (1760 – 1831), ktorý v obci pôsobil celých pätnásť rokov ako farár. Pre Krušovce je to istotne ojedinelá udalosť. O význame zriadenia tejto izby svedčila aj prítomnosť viacerých hostí. Napríklad prof. Žilku, ktorý pôsobí na Ústave slavistiky a strednej Európy Filozofickej fakulty Katolíckej univerzity Petra Pázmánya v Piliscsabe v Maďarsku.

4aaaSvoje zastúpenie mal aj spolok Slovensko-maďarského priateľstva pôsobiaci v Štúrove v zastúpení Dr. Kornélie Slabákovej a Juraja Gajdošíka. Ani autor malej publikácie o A. Rudnayovi - historik Ing. A. Reško z Komárna si nenechal ujsť tuto príležitosť. Pamätná izba by však určite neuzrela svetlo sveta bez hŕstky nadšencov a pomoci viacerých inštitúcií – Arcibiskupskému úradu v Trnave a v Ostrihome, Vydavateľstvu KT v Komárne, farskému úradu v Krušovcach, knižnici v Ostrihome či starostu obce Považany, kde sa aj Alexander Rudnay narodil. Popoludní sa predstavilo divadlo Rondo s Preselian s veselohrou Revízor alebo Stretneme sa v Európe. Komédiu Nikolaja Vasilieviča Gogoľa ušil takpovediac na mieru dnešnej doby režisér tohto divadla Igor Pargáč. Hviezdou vystúpenia sa stal Vojtech Žitňanský, ktorý svoje herecké umenie predviedol ako Belo v televíznej súťaži 10 pre Hoollywood, kde sa prebojoval medzi dvadsiatku najúspešnejších. Asi o hodinu neskôr si svoje sily zmerali starí páni z Krušoviec s poslancami Smeru SD vo futbalovom dueli na miestnom ihrisku. V daždivom počasí predviedol svoje futbalové umenie aj poslanec Róbert Fico. Nenechal si ujsť príležitosť ani po zápase absolvovať improvizovanú besedu s futbalovými fanúšikmi. Zábavou na futbalovom ihrisku, o ktorú sa postarala skupina Real, sa ukončil trojdňový maratón osláv.