Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Rozprávková krajina víl a škriatkov

GALÉRIA
Dátum: 23.01.2017
Autor: PaedDr. Martin Zdychavský
Rozprávková krajina víl a škriatkov

Výstava víl a škriatkov rok 2014

Obecná knižnica v Krušovciach usporiadala unikátnu výstavu víl a škriatkov českej spisovateľky, výtvarníčky a ilustrátorky a objaviteľky rozprávkovej krajiny Vítězslavy Klimtovej.

        Rozprávková krajina víl a škriatkov, ktorú takto nazvala sa usídlili na dva týždne do čitárne a knižnici v Krušovciach v dňoch 16.5. do 30.5.2014. Týchto 16  nádherných  bábok, ktoré spisovateľka priamo vytvorila učarovali rovnako deťom aj dospelým.

      Najviac deti uchvátil malý škriatok Hnusník drobný pižmový s vedomím, že aj oni môžu mať takého doma, keď si nebudú špinavé prádlo upratovať  tam kde patrí. Škriatka Ukrývača, alebo aj Upratovača majú deti tiež určite doma, lebo sústavne im niekto ukrýva žiacku knižku, hračky, kľúče či mobil. Vo svojej postieľke môžu nájsť aj malinkú vílu Babku z klbka, ktorá je preslávená nádherným rozprávaním spletitých príbehov, pri ktorých deti zaspia a štrikovaním šálikov, čiapočiek a iných vecí z klbiek vlny. Deti boli nadšené aj ostatnými škriatkami a vílami. Menšie deti zaujal  Kamilkový dedko, ktorý podával  kamilkový čaj aj Babka Kyslavka, ktorá ponúkala jabĺčka. Pekné postavičky boli  Orieškáči, ktorí naučili deti ako sa správne rozbíjajú orechy. Trošku zvláštny bol aj Žmolko Nenápadný, ktorý nemal rád horolezcov,  víla Jaskyňka Zimozeleňová a rodinka Trávničkovcov, od ktorých sa naučili, že v lese musíme byť ticho, nerozhadzovať odpadky a pri prechádzkach dávať pozor, aby sme na niektoré z týchto víl a škriatkov neskočili. Páčil sa im aj Révovník Ružový, ktorý bol kamarát s vinármi a pestovateľmi hrozna a pre deti  pripravuje  dobrú hroznovú šťavu. Deti sa naučili od Vodníčka Kanálnička, že korytnačka a aj iné zvieratká sa nevyhadzujú von, ale radšej ich niekomu darujeme a hlavne nás naučil, že odpadky sa nevyhadzujú, lebo by mohli skončiť v kanáli a mohli uškodiť ďalšiemu  milému škriatkovi. Permoník Knižný, bol malý škriatok nachádzajúci sa len v dobrej knižnici a deťom potajomky núkal na čítanie vzácne a dobré knihy. Bol tu aj Čert Český domáci, hoci malý, ale deťom daroval  malú pamiatku na usmiate detské tváričky v podobe čierneho uhlíka na tvári.

       Túto výstavu nebolo  ľahké dostať do Krušoviec, trvalo to 11 mesiacov, ale stálo to zato. Návštevnosť výstavy nebola ohromujúca, ale zato na malú knižnicu dosť dobrá.  Navštívili ju deti z Krušoviec, ale aj deti zo špeciálnej školy z Topoľčian a pracovníčky knižníc, ktoré majú záujem o takúto výstavu. Podaktorí návštevníci prišli prvý krát do knižnice a tým  sme získali aj nových čitateľov.

       A nakoniec  poďakovanie. V prvom rade patrí  starostovi, ktorý nám vyšiel

v ústrety  pri organizovaní a mladej kolegyni  Monike a mojej dcére Lucke, ktoré mi pomohli pri príprave výstavy a výzdobe knižnice.

                                                                                                                                         Miroslava Medová